Paddenstoelenrisotto

⏱️ 35 minuten

Complexiteit: ★☆☆

Tags: Risotto, paddenstoelen, paddenstoelenrisotto


Omschrijving:

Paddenstoelenrisotto is misschien wel het lekkerste comfortfood wat we kunnen bedenken. Romig, lekker veel groenten, goede klont boter en een berg kaas. En je hoeft niet eens veel te kauwen!

Vaak denken mensen dat risotto moeilijk is om te maken, maar er is eigenlijk niets aan. Ja, je moet wat groenten snijden en je ingrediënten in de juiste volgorde in de pan doen. Maar daarna is het vooral lekker roeren en een wijntje drinken, bijvoorbeeld.

En heb je toch een wijntje in je hand, doe dan ook een slok in de pan vlak voor je de bouillon er bij doet, maakt het nog lekkerder!

De bouillon is sterk, dus je lengt hem aan met water.

Benodigdheden per persoon:

100 gram risottorijst324 ml groentebouillon
1/2 ui, gesnipperd1 knoflookteen, fijngehakt
1/2 venkelknol, in blokjes2 stengels bleekselderij, fijngesneden
1/2 courgette, in blokjes200 gram paddenstoelen
2 eetlepels boter25 gram Parmezaan


Bereiding

  • Pak een derde van de boter of olie en verhit deze in een pan met zware bodem. Doe de knoflook, ui, venkel, bleekselderij en courgette in de pan en fruit deze, op laag vuur, tot ze doorzichtig zijn.
  • Maak in de tussentijd de paddenstoelen goed schoon en snijd ze in reepjes of scheur ze uit elkaar.
  • Voeg de rijst toe aan de pan en zet het vuur wat hoger, zodat de rijst begint te bakken. Blijf goed roeren. (Je kunt nu eventueel een slok wijn toevoegen)
  • Schenk de bouillon bij de risotto en draai het vuur weer laag. Blijf regelmatig roeren en schenk steeds een klein beetje water erbij, tot je de structuur ziet veranderen. Ineens verandert de structuur van ‘water en rijst’ naar ‘romige rijst’.
  • In de tussentijd bak je de paddenstoelen met een derde van de boter op hoog vuur goudbruin.
  • Proef de rijst en kijk of hij niet meer krijtig is in de kern en nog wel lekker stevig. Rasp de Parmezaan door de risotto, voeg het restant van de boter toe. Lekker stevig doorroeren en gelijk even proeven of hij goed op smaak is. Anders kun je nog wat extra Parmezaan toevoegen. Schep als laatste de paddenstoelen door de risotto en geniet er van!